В България ще започне да функционира регионален координационен център, който ще управлява общата

...
В България ще започне да функционира регионален координационен център, който ще управлява общата
Коментари Харесай

Асен Василев след срещите в Брюксел: Няма да имаме недостиг на газ

В България ще стартира да функционира регионален координационен център, който ще управлява общата приложимост на газовата и електрическата инфраструктура в Югоизточна Европа, Италия и района като цяло. Това съобщи на брифинг в Брюксел вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след извършените през днешния ден срещи от него и министъра на енергетиката Александър Николов. Двамата са разговаряли с с първия изпълнителен заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, както и с представители от кабинета на председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.   " Получихме доста мощна поддръжка ", отбеляза Василев и увери, че няма да има дефицит да газ поради спрените доставки на синьо гориво от " Газпром ", а новите доставки могат да се окажат даже по-изгодни.

" За нашите доставки имаме проект и се извършва – има LNG, който се получава от терминала в Ривитуса (гръцки остров, където има терминал за полутечен газ - бел. ред.), получаваме и спомагателни количества от Гърция. Това, което поискахме, това да не е решение единствено за България. Имаме инфаструктура за транспорт на 20 милиарда кубически метра за района и в Европа. Затова и вършим този координационен център, който да работи с цялата инфраструктура, където ще постъпват най-хубавите оферти за общи поръчки ", уточни той.

На въпрос дали страната има желание да открие сметка в рубли, вицепремиерът и финансов министър акцентира, че правителството категорично няма такива планове.

" Ние в никакъв случай не сме напускали контракта с " Газпром ". Те стопираха да извършват контракта едностранно. Европейска комисия излезе със мнение, че заплащането е нарушаване на глобите. България е заплатила газовите доставки за април в долари, само че заплащането е било върнато от " Газпром ". В момента доста деликатно се оглеждат договорите. Ние сме поискали правна помощ за aрбитража, както и да се ревизира дали няма потребление на преобладаващо състояние на пазара при едностранното преустановяване на контракта, тъй че да се задействат юридическите екипи на Европейската комисия. В момента обследваме всички варианти, в случай че имаме съображение, ще ги съдим ", сподели още финансовият министър. Той добави, че няма проблем за газовите доставки през зимата. Страната ни може да си обезпечи 3-те милиона кубически метра ползване, само че и да разпредели до 17 млн. кубически метра за европейския пазар, уверен е Василев.

Министърът на енергетиката Александър Николов изясни, че в случай че сделките, които се пробват да създадат, станат действителност, има късмет цената на природния газ у нас да остане без смяна. По думите му, преди да се обещае нещо, би следвало да се реши дали има наличния запас и по какъв начин би било належащо да се осъществя той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР